Cursus holistische kindermassage

Holistische kindermassage: inzetbaar bij kinderen van 2-16 jaar (of ouder).

Je kind kan een individuele kindermassage/behandeling ontvangen en je kunt als (groot)ouder of verzorger deelnemen aan de cursus. Lukt het je niet om alle 3 delen aanwezig te zijn, is het ook prima om je plek met iemand anders te delen. Jullie kunnen dan na afloop van de cursus, de opgedane kennis aan elkaar overbrengen.

Data cursus najaar 2019:

Tynaarlo: woensdagavond 9 oktober van 19.30-22.00 uur. Zondag 13 oktober van 09.30-17.30 uur inclusief lunch (ook aangepast aan je dieet/allergie). Vergaderlocatie: De Witte Kater in Zuidlaren.

Kosten: € 85,- p/p, inclusief koffie, thee en iets lekkers en op zondag een lunch bij De Witte kater. Voor je thuismassage ontvang je een massageolie, cd en informatiemapje.

Inhoud van de cursus:

De massage is geschikt voor (groot)ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd vanaf 2 jaar en ouder. Voor ieder kind prettig maar in het bijzonder voor onrustige, (prikkel)gevoelige, hoog sensitieve kinderen.

In de cursus van drie bijeenkomsten -1 avond en 1 dag/3 avonden- komt aan bod:

 • Uitleg over de toepassing en werking van kindermassage en de invloed op hormonen/neurotransmitters (breinstofjes).
 • Etherische oliën; wanneer in te zetten en de werking van de olie.
 • Omdat masseren een zintuiglijke prikkel is waarmee het lichaam ‘in beweging’ wordt gezet ontvang je informatie over sensorische informatieverwerking.
 • Actie op prikkels is motoriek: samenwerken zintuigen en bewegen (motoriek).
 • Het betekent dat kinderen verschillend kunnen reageren.
 • Dat primaire reflexen of basispatronen zichtbaar kunnen worden en je de reacties leert observeren. Anders: je leert hoe ‘stress’ zich laat zien in het lichaam: kijk voor informatie over reflexen op deze website bij reflexintegratie.
 • Deze reflexen zijn van invloed op het totale functioneren van je kind.
 • Het is handig te weten of de reactie een normale of stress gerelateerde reactie is.
 • Alle zintuigen zijn belangrijk. Het zintuig OOG en de werking ervan is verbonden met veel primaire reflexen. De problemen die kunnen ontstaan bij de visuele waarneming als bepaalde reflexen actief of onvoldoende ontwikkelen komt aan bod. Deze problemen kunnen tijdens de zwangerschap of geboorte, door motorische ontwikkelingsproblemen in het eerste levensjaar, een ongeluk of door een medische oorzaak ontstaan.
 • Als ouder kunnen herkennen is fijn voor je kind omdat visuele problemen kunnen leiden tot zwakke schoolprestaties en ontwikkelingsvertraging in de sociaal emotionele ontwikkeling.
 • Je leert de klassieke basismassagevaardigheden voor het hele lichaam met daarnaast een verdieping van acupressuur drukpuntmassage.
 • Tussen deze avond en de vervolgdag zitten een aantal dagen waarin ik je vraag je kind 1x te masseren en je bevindingen op te schrijven/mee te nemen.
 • Je mag een formulier invullen m.b.t. sensorische prikkelverwerking zodat ik met je mee kan kijken welke invloed jouw patroon heeft op de opvoeding met je kind en in de omgang met je partner.
 • Herkennen/erkennen van je eigen prikkelverwerking als ouder en dat van je kind maakt niet alleen het opvoeden een stuk makkelijker. Het is de basis voor de ontwikkeling en het in balans kunnen brengen van in- en ontspanning of anders: stressregulering.
 • Als je wilt mag je een formulier invullen m.b.t. de werking van je neurotransmitters en tips ontvangen over hoe je met voeding en leefstijl zelf positieve invloed kan leveren op de regulering van (vaak chronische) stress.

De massagetechnieken worden aangeleerd door te observeren en daarna te oefenen op een medecursist. Je geeft en ontvangt de massage. Door het zelf te ondergaan en toe te passen voel en zie je hoe het lichaam van jou en de ander kan reageren en wat het je oplevert.

De groep bestaat uit maximaal zes ouders. Hiermee is er voldoende ruimte om de massagetechnieken eigen te maken, vragen te stellen en ervaringen te delen. Het is ook mogelijk om zelf een groepje samen te stellen voor een cursus met minimaal 2 personen (Bijvoorbeeld: oma/opa & Kind).

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor bovenstaande cursus via het contactformulier op de website. Mocht je niet kunnen op de geplande data en je hebt wel belangstelling, laat me dat weten. Ik plan dan extra nieuwe data in, zodat je wel kunt deelnemen. Als je voorkeur uitgaat naar 3 avonden in plaats van 1 avond en een zondag, dan is dit ook mogelijk. De kosten hiervoor zijn € 70,00,- p/p, inclusief koffie, thee en iets lekkers. Voor je thuismassage ontvang je een massageolie, cd en informatiemapje.

De cursus kan plaatsvinden op een woensdagavond 9, 16 en 30 oktober of in overleg op een andere avond. Op 9 oktober kun je je aansluiten bij de deelnemers die ook voor zondag 13 oktober op de lijst staan.

De massagevaardigheden die je worden je aangereikt komen uit:
Kindermassage technieken voor peuter/kleuter/kinderen t/m 12 jaar van Mama Academy Ned: https://mamaacademynederland.nl - de praktijk staat vermeld bij het register specialisatie kindermassage.

Acupressuur massagevaardigheden komen o.a. uit de kinderkinesiologie en reflexintegratie MNRI/QRI. Wil je meer weten over reflexintegratie volgens de MNRI® methode waar ik mee werk? Over het gedachtegoed en werkgoed van dr. Svetlana Masgutova kan je lezen op de officiële Nederlandse website: https://www.masgutovamethode.nl
- via behandelingen/behandelaars is de praktijk vindbaar in Drenthe.

Een paar grepen uit de Baby-en Peuter voet- en handreflexologie van Floor Tuinstra: https://floortuinstra.nl (deze totale cursus wordt aangeboden aan ouders met baby’s (op een ochtend 3x) en/of vrouwen die zwanger zijn, op de avond 3x).

 

LeerZorgGroei