Kindmassage, primaire reflexen

Holistische kindermassage, primaire reflexen voor kinderen van 2-16 jaar.      Link naar het volledige programma

De Landelijke week voor HoogSensitievePersonen is van 15 t.m 21 juni 2020.
Binnen dit thema organiseert de praktijk verschillende dagactiviteiten op zondag 21 juni bij De Witte kater in Zuidlaren. Samen met Suzanne Iwema van Plek voor Ontwikkeling en Reflexintegratie Groningen wordt een programma aangeboden voor ouders met kinderen van de basisschool. Naast deelmassages voor kinderen worden er ook beweging- en spelactiviteiten aangereikt.

 

Eerstvolgende cursus in 2020: Maandagavond 9 maart of woensdagavond 11 maart in de praktijk in Tynaarlo, 1 onderdeel van 19.30-22.00 uur. Zondag 15 maart, 2 aanvullende delen van 09.30-17.30 uur inclusief warme of koude maaltijd/lunch (rekening houdend met je allergie). Vergaderlocatie: De Witte Kater in Zuidlaren.

Kosten: € 85,- p/p, inclusief koffie/thee, fruit en iets lekkers. De lunch op zondag wordt als groep gedaan. Na afloop, in pauzetijd, kun je wandelen of ontspannen in of rondom de vergaderlocatie. Op de cursus ontvang je een map met het massageoverzicht en bijbehorende oefeningen. Voor je massage aan huis krijg je een klein flesje massageolie.

Stel dat jij voldoende budget hebt om het volledige bedrag te betalen en je neemt je moeder, vader, zus, oma, vriendin, kennis, buurvrouw mee, dan betaalt diegene geen         € 85,- maar € 50,- Samen hebben jullie dan een voordeel. En met ons allen (ik neem het deel huur en lunch voor mijn rekening) bieden we meer mensen de kans mee te doen. Echter, niet meer dan 6 personen totaal.

 

Cursus: jij als ouder kunt je kind -thuis- helpen in het omgaan met stressvolle gebeurtenissen en/of een teveel aan spanning, prikkels en stress.

Veel kinderen -en zeker kinderen met het kenmerk hoog sensitiviteit- hebben te maken met spanningsklachten. Teveel prikkels, problemen met visuele informatieverwerking, actieve of niet goed ontwikkelde reflexen maken dat een kind zich niet voldoende kan ontspannen en niet tot volledige bloei komt.

Ze kunnen wijzen naar hun hart -sneller kloppen-, schouders, buik en hoofd of ze vertellen dat ze bijvoorbeeld druk of vol zijn in het hoofd of last hebben van vermoeide ogen. De hoeveelheid visuele input is hen snel teveel en daarmee ontstaan er functieklachten die maken dat schoolvakken minder goed gevolgd kunnen worden. Alle prikkels ‘stapelen’ zich op en dan kan ‘de bom barsten’. Boosheid slaat om in ‘ineens’ een woedeaanval. Na afloop -als ze even niet bereikbaar zijn voor ouders of leerkrachten- voelen ze zich vaak erg naar en onbegrepen. Slecht voor het zelfvertrouwen, want controleverlies voelt niet fijn.

Lichaamsgericht begeleiden door middel van aanraken helpt een kind ontspannen en doet zowel lichamelijke, als mentale klachten verminderen, verhelpen. Maar er is meer! Door natuurlijke bewegingspatronen (primaire reflexen) te automatiseren worden er nieuwe neurologische verbindingen aangelegd in het brein. Dit heeft invloed op de totale ontwikkeling van een kind op cognitief, sociaal-emotioneel en motorisch gebied. Een kind krijgt hiermee de kans om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren en zich prettig te voelen in zichzelf en de wereld om hem/haar heen.

 

Wat leer je in de cursus: korte/lange termijn winst                                                 Spanning voorkomen, verminderen, verhelpen en ontwikkeling stimuleren:

 • M.b.v. ontspannings- en klassieke lichaamsmassagetechnieken, aangevuld met acupressuur.
 • M.b.v. extra massagetechnieken voor ogen/oren voor verbetering van de visuele- en auditieve prikkelverwerking.
 • M.b.v. bewegingsoefeningen voor de natuurlijke opbouw van motoriek en vermindering van stress in het centraal zenuwstelsel en dus lichaam en brein.
 • M.b.v. energetische oefeningen voor meer balans in lichaam, brein, hersenzenuwen.
 • M.b.v. informatie over motoriek/primaire reflexen: fundament voor ontwikkeling.

 

Symptomen van stress herkennen bij een kind: korte/lange termijn winst

 • In het lichaam: aan houding (motoriek) en gezondheid.
 • Aan visuele symptomen.
 • Aan gedrag in relatie tot primaire reflexen.
 • Aan leer- schoolvaardigheden, schoolrijpheid, in relatie tot primaire reflexen.

 

De ontwikkeling van een kind helpen stimuleren: lange termijn winst

 • Zelf uitleg kunnen geven met kindvriendelijke informatie over stress.
 • Sensorische informatieverwerking leren (h)erkennen en thuis begeleiden.
 • Kennis opdoen over de opbouw van bewegen: 3 dimensies voor leren en bewegen.
 • Kennis opdoen over 5 fasen van motorische ontwikkeling →opbouw ontwikkeling van de hersenen en patronen van bewegingsontwikkeling.
 • Uitkomst onderzoek naar het effect van MNRI-reflexintegratie ontvangen.

Link naar het programma

 

De massagetechnieken worden aangeleerd door te observeren en daarna te oefenen op een medecursist of als je wilt, 'pop Johan'. Je geeft en ontvangt massages. Door het zelf te ondergaan en toe te passen, voel, zie en ervaar je hoe het lichaam van jou en de ander kan reageren en wat het je oplevert.

De groep bestaat uit maximaal zes ouders. Hiermee is er voldoende ruimte om de massagetechnieken eigen te maken, vragen te stellen en ervaringen te delen. Het is ook mogelijk om zelf een groepje samen te stellen voor een cursus met minimaal 2 personen (Bijvoorbeeld: oma/opa & kind). Dit vindt alleen plaats in de praktijk.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor bovenstaande cursus via het contactformulier op de website of via de knop deelname bij het evenement op Facebookpagina LeerZorgGroei. Mocht je niet kunnen aansluiten op de geplande data en je hebt wel belangstelling, laat me dat weten. Ik plan dan extra nieuwe data in, zodat je wel aanwezig kunt zijn.

De massagevaardigheden die je worden je aangereikt komen uit:
Kindermassage technieken voor peuter/kleuter/kinderen t/m 12 jaar van Mama Academy Ned: https://mamaacademynederland.nl - de praktijk staat vermeld bij het register specialisatie kindermassage.

Acupressuur massagevaardigheden, bewegingsoefeningen komen o.a. uit de kinderkinesiologie en reflexintegratie MNRI/QRI. Wil je meer weten over reflexintegratie volgens de MNRI® methode waar ik mee werk? Over het gedachtegoed en werkgoed van dr. Svetlana Masgutova kan je lezen op de officiële Nederlandse website: https://www.masgutovamethode.nl
- via behandelingen/behandelaars is de praktijk vindbaar in Drenthe.

Een paar grepen uit de Baby-en Peuter voet- en handreflexologie van Floor Tuinstra: https://floortuinstra.nl (de cursus wordt apart aangeboden aan ouders met baby’s (op een ochtend 3x) en/of aan zwangere vrouwen (met of zonder partner), op een avond of ochtend 3x).

 

LeerZorgGroei