Start van leven

De start van leven is belangrijk.

Wist je dat je baby in de zwangerschap al gevoelsmatig met jou is verbonden? Dat je baby zich de eerste 10 maanden van zijn leven nog niet bewust is van zijn/haar eigen gevoelens en dus geen onderscheid kan maken tussen gevoelens van zichzelf en die van jou? Met andere woorden 'je baby kan blij worden van jouw gevoelens maar zich ook naar voelen door aanwezige stress'.

Stress in de zwangerschap en vooral ook in het eerste levensjaar kan invloed hebben op de ontwikkeling en het functioneren van je kind. Alle stress komt o.a. in het lichaampje terecht en vindt zijn weg naar het centraal zenuwstelsel en/of anders 'de motoriek'.

 

Controle op de toekomst

Je kunt het leven niet altijd controleren, ook al willen we dat vaak wel. Je kunt er wel zo goed mogelijk voor zorgen dat je baby/kindje zich zo veilig mogelijk voelt en zo goed mogelijk zonder al teveel stress kan ontwikkelen.

Als je al hebt gelezen over reflexintegratie, dan weet je hoe belangrijk het is dat reflexen hun werk goed kunnen doen. Dat stress invloed heeft op de ontwikkeling van deze natuurlijke bewegingspatronen. 

De ontwikkeling van een kind gaat wel door, ook als je kindje niet de 'natuurlijke weg' van de neuromotorische ontwikkeling doorloopt. Het blijkt echter wel dat deze bewegingen nodig zijn om ook op langere termijn het leven en zeker ook het leren makkelijker te maken.

De gevolgen van het neuromotorisch niet goed of onvoldoende ontwikkelen zijn zowel op korte termijn als op de lange termijn zichtbaar bij kinderen en volwassenen.

Dus is het handig dat we , op een andere manier, leren kijken naar een kind. De reflexen zijn namelijk de basis voor de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel en de hersenen!

Wat kun je zelf doen.

Je kunt als (groot)ouder/verzorger de gevolgen van de ‘stress’ invloeden op je baby & kinderen opvangen en ombuigen zodat dit geen invloed heeft op hun fysieke gesteldheid, hun mentaal- emotionele zijn, hun zelfvertrouwen, ontwikkeling, gevoel van veiligheid etc.

Je kunt ze knuffelen, vasthouden, masseren, een aai over de bol en borstvoeding geven.

Het aanraken van je baby is niet alleen prettig, het is zelfs heel belangrijk. Niet voor niets adviseert het WHO om met pasgeboren baby’s zoveel mogelijk huid op huid contact te hebben. Ook voor oudere kinderen is masseren prettig, zowel voor de ontwikkeling van het lichaamsbesef als voor de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine bij moeder en kind.

En dan 'ineens' kan het moment ontstaan, ook al speel je met je kind, ga je met ze naar buiten, geef je alles wat nodig en goed voor ze is, dat je weet of hoort van anderen dat er meer nodig is.

Wat kun je samen met mij doen.

Er zijn verschillende bijeenkomsten die je kunt volgen voor je baby, peuter en basisschool kind. De kennis en vaardigheden die hier aangereikt worden zijn ook goed toepasbaar bij oudere kinderen. Niet alleen voor jou als moeder maar ook papa's, oma's/opa's of verzorgers zijn van harte welkom. Het inzicht en de handvatten die je opdoet zijn fijn voor als je net moeder bent geworden maar ook als je al langer ervaring hebt met kinderen als (groot)ouder/verzorger.

In de cursus kindmassage, primaire reflexen ,van niet meer dan 4-6 personen, leer je anders kijken naar een kind en dat kan zeer verrassend zijn. Naast massagetechnieken doe je ook kennis op over beweging en de neuromotorische ontwikkeling. Je krijgt middels Reflexintegratie inzicht in het belang van de primaire reflexen van 0 tot 3 jaar en de vele jaren erna.

In de cursus baby voetreflexologie komen de primaire reflexen ook aan bod omdat zij tijdens de voetmassage duidelijk naar voren kunnen komen. Dan is het handig te weten hoe je hiermee om kan gaan.

Met de kennis en vaardigheden kan je een kind zelf helpen weer in balans te komen/stress te verminderen maar ook problemen voorkomen. Je mag na de cursus natuurlijk ook anderen laten weten hoe belangrijk de bovenstaande ontwikkeling is!

Wil je graag meer informatie? Kijk dan bij het cursusaanbod op de site.

Zonder negatieve stress kun je makkelijker

  • Positieve aandacht en zorg geven aan jezelf/je kind
  • Steun en toeverlaat zijn
  • Gevoelens en gedachten relativeren
  • Bewuster gedrag inzetten
  • Een probleem het hoofd bieden
  • Tijd vrij maken voor je kind en jezelf
  • Genieten van dat wat er is en komt

LeerZorgGroei