Baby-peuter (cursus) voetreflexologie

Wat is Baby- en peuterreflexologie?

Baby-en peuterreflexologie is een vorm van reflexologie die speciaal is ontwikkeld voor kinderen vanaf 4 weken tot ongeveer 3-4 jaar. Een zachte manier van behandelen waarbij veel verschillende ongemakken en klachten, die je kindje tegenkomt tijdens zijn of haar ontwikkeling kunnen worden verlicht of zelfs verdwijnen.

Door de combinatie van de aanraking en het behandelen/stimuleren van reflexpunten op - in eerste instantie- de voetjes van je kind is het een bijzonder effectieve manier om klachten te verlichten en zelfs te verhelpen.

De behandeling wordt uitgevoerd met de vingertoppen en (lichte) druk van de duim en kan worden aangepast aan zijn of haar behoeften.

 

Achtergrond Babyvoetreflexologie 

Het is in 2005 ontwikkeld door fysio- en reflextherapeut Jenny Lee. Zij heeft 15 jaar onderzoek gedaan naar de effecten van voetreflexologie bij kinderen met astma. De resultaten hiervan waren dat de kinderen beter konden slapen, ontspannen en dat er een sterkere band tussen ouder en kind ontstond. Dit heeft Jenny Lee doen besluiten om babyvoetreflexologie te starten, inmiddels wereldwijd.

 

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt altijd kort: van 5 a 10 minuten tot maximaal 25 minuten afhankelijk van de klacht en de leeftijd van je kind. Met een klein gesprekje vooraf en een stukje nazorg en educatie aan de ouders is een consult meestal niet langer dan 45 minuten.
De behandeling is kort omdat jonge kinderen nog niet zoveel afvalstoffen hebben opgeslagen in hun lijfje zoals volwassenen. Hierdoor komen de signalen van de massage directer en effectiever binnen als  de voetjes behandeld worden.

Wat kan er behandeld worden met baby- en peuterreflexologie?

Met baby/peuter voetreflexologie kunnen heel diverse klachten behandeld worden. Denk hierbij aan:

•    Reflux
•    Obstipatie
•    Krampjes
•    Pijn bij het tandjes krijgen
•    Moeilijk inslapen
•    Moeilijk doorslapen
•    Verkoudheid
•    Keelpijn
•    Oorpijn
•    Pijn/klachten bij het tandjes krijgen

Maar ook bij astma, slechte opname van voeding, klachten van kinderziektes zijn goed te behandelen met baby-peuterreflexologie. Ook voor te vroeg geboren baby’s kan babyreflexologie een mooie aanvullende behandeling zijn.

Als je zelf wilt leren hoe je je baby-peuter een korte babyreflexmassage geeft? Lees dan hieronder verder over de

 

cursus baby/peuter voetreflexologie

Leer in korte tijd de fijne kneepjes van deze speciale baby-peuter voetmassage en masseer de kwaaltjes in 1 minuut weg!

De cursus is geschikt voor ouders, verzorgers en opa's en oma's en er zijn 2 keuzes:

Een ochtendcursus (3x) waarbij jij als ouder met je baby samen aanwezig bent of 2 avonden waarbij je kindje niet aanwezig is.

Opa's, oma's en verzorgers kunnen zich alleen aanmelden voor de avondcursus!

Voetreflexologie voor baby’s - peuters is net als een afstandsbediening, als je de juiste knopjes weet te vinden, kun je met een lichte druk op de ‘knop’ een (nog) meer ontspannen kind krijgen, die fijn in slaap valt.

Het is heerlijk om te zien hoe je kindje reageert op een massage, hoe ze onder de druk van jouw vingers in één keer kalmer worden, vrolijker en beter in hun vel gaan zitten. In deze cursus leer je hiervoor de juiste aanrakingen. Daarnaast is het ook een prettige manier om jouw verbondenheid met je kindje te versterken.

De massage op de voetjes combineert therapeutische en rustgevende aspecten van handaanraking met de helende effecten van de stimulering van reflexpunten op de voeten. Het resultaat is een gelukkige, gezonde baby/peuter.

Overigens gaan we in de cursus niet alleen drukpunten masseren op de voetjes. Het is ook de bedoeling om -verdeeld over de twee/drie lessen- basisinformatie te geven over de primaire reflexen.

Een reflex is een automatische reactie op een prikkel. Pasgeborenen hebben reflexen die in de loop van hun ontwikkeling weer verdwijnen. Dit komt door de rijping van de hersenen. Veel reflexen vormen als het ware een voorbereiding op 'het echte werk', zoals de grijpreflex en de loopreflex. Er zijn een aantal reflexen bij baby’s-peuters die worden ontlokt door aanraking. Als je een baby-peuter gaat behandelen is het goed om deze te herkennen.

Deze reflexmatige bewegingen zijn belangrijk voor de motorische ontwikkeling van je kindje. Ze kunnen observeren/herkennen als moeder, maakt dat je de neurologische ontwikkeling van je kindje objectief kan volgen en deze kan delen met je partner of anderen.

Voordeel: de meeste consultatiebureau's volgen de eerste ontwikkelingen van een aantal reflexen. De nieuwste bevindingen zijn vaak nog niet bekend en resulteren in: 'het hoort er bij en gaat vanzelf weer over' of  'dit zou toch klaar moeten zijn, misschien is er wel iets aan de hand'. Je kunt, rustig blijven maar ook handelen als je zelf kennis hebt opgedaan.

Natuurgeneeswijze

Ervan uitgaand dat het menselijk lichaam in de voeten wordt weerspiegeld is deze voetreflexmassage een combinatie van westerse en Chinese massage technieken op de voeten en de onderbenen van baby’s die de spijsvertering en een gezonde stoelgang stimuleert.

Het bevordert de opname van voedsel en de uitscheiding van afvalstoffen en verlicht zo darmkrampjes en obstipatie.

Verlichting van symptomen bij baby's en peuters

 • obstipatie
 • krampjes
 • harde ontlasting
 • winderigheid
 • betere voedingsopname en toename van gewicht bij te vroeg geboren baby’s
 • astma
 • slecht kunnen boeren
 • neusverkoudheid
 • slecht doorslapen
 • slecht inslapen
 • huidproblemen
 • oorpijn
 • klachten bij tandjes krijgen

Obstipatie

Als een baby-peuter drie of meer dagen geen ontlasting heeft gehad en/of als de kwaliteit van de ontlasting droog en hard is en de doorgang lastig is voor je kind dan is er sprake van obstipatie. Het maakt niet uit hoe vaak je kindje ontlast. Obstipatie kan komen door babyvoeding, de introductie van vast voedsel, uitdroging, een medische indicatie of ziekte.

Ouder-Kindverbinding

Soms zijn baby’s en kinderen sterk ontvankelijk voor andere omgevingsinvloeden zoals uitgeputte energie en emoties van de moeder. Een behandeling kan dan verlichtend zijn en leuk om te geven aan je kind. In de cursus krijg je ook tips voor omgaan met sensorische prikkelverwerking.

De cursus is opgedeeld in 3 thema’s
1. Spijsvertering
2. Slapen & Geruststelling
3. Welzijn & Weerstand

 

Data najaar 2019:

Tynaarlo, maandagavond 7 en 14 oktober (zonder baby's).                                        Meerstad, dinsdagavond 5 en 26 november (zonder baby's).                                                      Tijd beide locaties: van 19.30-21.00 uur

Kosten zijn voor deelname aan beide avonden: € 50,- incl. informatiemap(je) en oefenkaartjes om bij je te dragen. Geschikt voor (groot)ouders en verzorgers van kinderen vanaf 10 maanden tot 3 jaar. Ouders, opa's en oma's en verzorgers mogen ook om beurten komen. De groep is niet groter dan 4-6 volwassenen.

In Meerstad wordt de cursus ook op een zondagochtend gegeven, waarbij jij als ouder met je baby samen aanwezig bent. De cursus wordt dan verdeeld over 3 x 1,5 uur zodat er tijdens het koffie/theemoment tijd is voor het uitwisselen van ervaringen.

Data: zondag 13, 20 en 27 oktober. Tijd: 09.15-10.45 uur in het Gezondheidscentrum.

Kosten voor deelname aan 3 bijeenkomsten is € 70,- Voor ouders van kinderen vanaf 4 weken - 10 maanden. Om de cursus voor de baby’tjes zo aangenaam mogelijk te maken, houd ik bewust de groepjes klein, niet meer dan 4 ouders en baby's. Ouders mogen ook om beurten komen.

Vaak blijkt dat het voor ouders en baby onhandiger wordt om voetreflexologie toe te passen als hun kindje al kruipend door het leven gaat en/of minder goed kan blijven stilliggen. Als blijkt dat de voetjes minder goed 'te bereiken zijn' kun je een extra ochtend volgen om ook handreflexologie toe te kunnen passen. Dat kan prettiger zijn voor je baby en voor jezelf.

Opgeven via info@leerzorggroei.nl

Baby-en Peuterreflexologie via Floor Tuinstra: https://floortuinstra.nl

Wil je meer weten over reflexintegratie volgens de MNRI® methode waar ik mee werk? Over het gedachtegoed en werkgoed van dr. Svetlana Masgutova kan je lezen op de officiële Nederlandse website: https://www.masgutovamethode.nl
- via behandelingen/behandelaars is de praktijk vindbaar in Drenthe.

 

LeerZorgGroei