Baby-peuter, Voetreflexologie

Wat is Baby- en peuterreflexologie?

Baby-en peuterreflexologie is een vorm van reflexologie die speciaal is ontwikkeld voor kinderen vanaf 6 weken tot 4 jaar. Een zachte manier van behandelen waarbij veel verschillende ongemakken en klachten, die je kindje tegenkomt tijdens zijn of haar ontwikkeling kunnen worden verlicht of zelfs verdwijnen.

Door de combinatie van de aanraking en het behandelen/stimuleren van reflexpunten op - in eerste instantie- de voetjes van je kind is het een bijzonder effectieve manier om klachten te verlichten en zelfs te verhelpen. Zodra je kindje meer gaat bewegen is het vaak handiger om ook de handjes te gebruiken.

De behandeling wordt uitgevoerd met de vingertoppen en (lichte) druk van de duim en kan worden aangepast aan zijn of haar behoeften.

 

Achtergrond Baby-peuterreflexologie 

Het is in 2005 ontwikkeld door fysio- en reflextherapeut Jenny Lee. Zij heeft 15 jaar onderzoek gedaan naar de effecten van voetreflexologie bij kinderen met astma. De resultaten hiervan waren dat de kinderen beter konden slapen, ontspannen en dat er een sterkere band tussen ouder en kind ontstond. Dit heeft Jenny Lee doen besluiten om baby-peuter voetreflexologie te starten, inmiddels wereldwijd.

 

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt altijd kort: van 5 a 10 minuten tot maximaal 25 minuten afhankelijk van de klacht en de leeftijd van je kind. Met een klein gesprekje vooraf en een stukje nazorg en educatie aan de ouders is een consult meestal niet langer dan 45 minuten.
De behandeling is kort omdat jonge kinderen nog niet zoveel afvalstoffen hebben opgeslagen in hun lijfje zoals volwassenen. Hierdoor komen de signalen van de massage directer en effectiever binnen als  de voetjes behandeld worden.

Wat kan er behandeld worden met baby- en peuterreflexologie?

Met baby/peuterreflexologie kunnen diverse klachten behandeld worden. Denk aan o.a.:

•    Reflux
•    Obstipatie
•    Krampjes
•    Pijn bij het tandjes krijgen
•    Moeilijk inslapen
•    Moeilijk doorslapen
•    Verkoudheid
•    Keelpijn
•    Oorpijn
•    Pijn/klachten bij het tandjes krijgen

Maar ook astma, slechte opname van voeding, klachten van kinderziektes zijn goed te behandelen met baby-peuterreflexologie. Ook voor te vroeg geboren baby’s kan babyreflexologie een fijne ondersteuning zijn naast de reguliere hulp.

Obstipatie

Als een baby-peuter drie of meer dagen geen ontlasting heeft gehad en/of als de kwaliteit van de ontlasting droog en hard is en de doorgang lastig is voor je kind dan is er sprake van obstipatie. Het maakt niet uit hoe vaak je kindje ontlast. Obstipatie kan komen door babyvoeding, de introductie van vast voedsel, uitdroging, een medische indicatie of ziekte.

Wil je zelf leren hoe je je baby-peuter een korte babyreflexmassage geeft? Volg dan de cursus.

 

CURSUS baby/peuter reflexologie

Leer in korte tijd de fijne kneepjes van deze speciale baby/peuter voet- en handmassage en masseer de kwaaltjes in 1 minuut weg!

 

De cursus is geschikt voor ouders, verzorgers en opa's en oma's en er zijn 2 keuzes. Je volgt een ochtendcursus (3x) waarbij je met je baby samen aanwezig bent als moeder of vader en/of je kiest voor 2 avonden waarbij je kindje niet aanwezig is. Opa's, oma's en verzorgers kunnen zich alleen aanmelden voor de avondcursus!

Reflexologie voor baby’s - peuters is net als een afstandsbediening, als je de juiste knopjes weet te vinden, kun je met een lichte druk op de ‘knop’ een (nog) meer ontspannen kind krijgen, die fijn in slaap valt.

Het is heerlijk om te zien hoe je kindje reageert op een massage, hoe ze onder de druk van jouw vingers in één keer kalmer worden, vrolijker en beter in hun vel gaan zitten. In deze cursus leer je hiervoor de juiste aanrakingen. Daarnaast is het ook een prettige manier om jouw verbondenheid met je kindje te versterken.

De voet- en handmassage wordt gecombineerd met therapeutische en rustgevende aspecten door stimulering van reflexpunten. Het resultaat is een gelukkige, gezonde baby/peuter.

Naast het masseren van drukpunten krijg je informatie over primaire reflexen. Een reflex is een automatische reactie op een prikkel/sensorische stimulus. Pasgeborenen hebben reflexen die in de loop van hun ontwikkeling weer verdwijnen. Dit komt door de rijping van de hersenen. Veel reflexen, zoals de grijp- en loopreflex vormen als het ware een voorbereiding op 'het echte werk'.

Er zijn een aantal reflexen bij baby’s-peuters die worden ontlokt door aanraking. Als je een baby-peuter gaat behandelen is het goed om deze te herkennen. De reflexmatige natuurlijke bewegingen zijn belangrijk voor de motorische ontwikkeling van je kindje. De reactie herkennen als moeder, maakt dat je de neurologische ontwikkeling van je kindje objectiever kan volgen.

Reden: de meeste consultatiebureau's volgen de eerste ontwikkelingen van een aantal reflexen. De nieuwste bevindingen zijn vaak nog onbekend en resulteren in: 'deze reactie  hoort erbij/is normaal en/of gaat vanzelf weer over' of  'deze ontwikkeling zou toch klaar moeten zijn, misschien is er wel iets aan de hand'. Als je meer inzicht ontwikkelt ervaar je minder stress en blijf je rustig als moeder/vader, kun je handelen en/of gerichter hulp vragen.

De cursus is opgedeeld in 3 thema’s
1. Spijsvertering
2. Slapen & Geruststelling
3. Welzijn & Weerstand

 

Data 2020 avondcursus: zonder baby

Kosten voor deelname 2 avonden zijn € 50,- Geschikt voor (groot)ouders en verzorgers. Stel, je kunt 1 avond niet maar je partner wel, dan is deze van harte welkom. De groep bestaat uit niet meer dan 4 volwassenen.

 

Data najaar 2020 ochtendcursus: met baby

De ochtendcursus is bedoeld voor alleen ouders met baby's van 6 weken tot 10 maanden. Om de cursus voor de baby’tjes zo aangenaam mogelijk te maken houd ik bewust de groepjes klein, niet meer dan 4 ouders met hun baby's. Ouders mogen ook om beurten komen.

Kosten voor deelname 3 ochtenden is € 70,- Opgeven graag via het contactformulier. De prijs is incl. informatiemap(je), oefenkaartjes en koffie/thee met iets lekkers.

 

De vaardigheden die worden aangeleerd komen uit de methoden:

Baby-en Peuterreflexologie via Floor Tuinstra: https://floortuinstra.nl

Wil je meer weten over reflexintegratie volgens de MNRI® methode waar ik mee werk? Over het gedachtegoed en werkgoed van dr. Svetlana Masgutova kan je lezen op de officiële Nederlandse website: https://www.masgutovamethode.nl
- via behandelingen/behandelaars is de praktijk vindbaar in Drenthe.

 

LeerZorgGroei