Bodymap

Ontwikkelingslab laat kinderen spelen

 

Onze maatschappij is de laatste 20 jaar sterk veranderd. We kennen op heel veel gebieden een fantastische vooruitgang. Het leven wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt.

Maar dit heeft spijtig genoeg ook een keerzijde. Onze kinderen groeien nu op in een andere speelcultuur waar spelen en bewegen wordt belemmerd door de aanwezigheid van televisie en computer.

 

Schrijven, lezen, kunnen stilzitten enz. vraagt een goede rijping van het zenuwstelsel

 

Kinderen moeten in de echte wereld heel wat bewegingservaringen opdoen om hun zenuwstelsel te kunnen ontwikkelen. Want dit gebeurt helaas niet vanzelf.

Het is een noodzaak dat je een zeer stimulerende omgeving kan creëren waarin kinderen kunnen ontwikkelen. De kennis om de juiste prikkels op de juiste moment aan te bieden is belangrijk in het groei- en ontwikkelingsproces van een kind.

De ontwikkeling van de zintuigen, een vlot lateralisatieproces, de middellijn kunnen overkruisen.. het gebeurt niet altijd vanzelf.

De spelen, oefenvormen en materialen van Bodymap zijn bedoeld voor kinderen van de kleuterklas en ouder. Het is spelaanbod  voor verschillende ontwikkelingsgebieden. Meer dan 100 kijkwijzers en nog meer spelvormen worden aangereikt om de kleuters sterk te stimuleren naar schoolrijpheid.

 

 

BAG-Moves: nieuwe naam voor SAQ

De aanvulling op Bodymap: reflexintegratie als belangrijk onderdeel van de ontwikkeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De groene flesjes in het ontwikkelingslab omvatten de reflexen die baby's gedurende het eerste levensjaar tonen en dienen te integreren. De reflexen zijn de allereerste motorische bewegingen die een baby maakt. Een baby leert via de reflexen de zwaartekracht te overwinnen. De reflexen tonen zich in een duidelijk programma. De ene reflex volgt de andere op enz. Als er dan één of enkele reflexen vastlopen dan zal het hele programma in de war zijn.

 

Helaas hebben meer en meer kinderen last van een onvoltooide reflexintegratie.

 

Zij hebben het gevecht tegen de zwaartekracht niet kunnen winnen als baby en hebben hier dan ook blijvend last van in hun verdere leven. Zij zullen meer moeite hebben om alle andere flesjes die in het ontwikkelingslab staan te kunnen ontwikkelen. Deze kinderen vertonen steeds heel veel lichaamsspanningen bij tal van bewegingen: vb. zij zullen hun mond en gezicht laten meebewegen al ze schrijven.

 

No Comments Yet.

Leave a comment

LeerZorgGroei