Leren door bewegen

Wat zou het fijn zijn als leren gemakkelijk gaat. En dat je ook je doelen eenvoudig weet te bereiken.

LZG werkt met verschillende bewegingsprogramma's die in de praktijk, thuis en op school kunnen worden ingezet. Voor meer bewegingsprogramma's kijk bij Blogs.

Brain Gym is een bewegingsprogramma voor alle leeftijden, dat als doel heeft dat het leren makkelijker wordt en de prestaties verbeteren. Brain Gym bestaat uit 26 eenvoudige, leuke en doelgerichte oefeningen die het lichaam en de geest laten samenwerken om zo snelle en vaak spectaculaire verbeteringen aan te brengen op het vlak van: concentratie, lezen, schrijven, organiseren, luisteren, fysieke coördinatie en meer.

Brain Gym helpt kinderen, jongeren, volwassenen en senioren om via beweging:

  • hun leermoeilijkheden te boven te komen.
  • bewust te worden van het belang van dagelijks bewegen.
  • beter presteren bij sport
  • hun gaven en talenten ontdekken en ontplooien
  • beter organiseren
  • aandachtiger zijn
  • beter te onthouden
  • creatief te zijn
  • zich goed in hun vel te voelen.

Brain Gym wordt ondertussen in meer dan 80 landen onderwezen en op 1000-en scholen onderwezen.

Waar me maar (weer) duidelijk wordt hoe ontzettend belangrijk het is om eerst een stevige basis te hebben. Te leggen. Dat bij al de kinderen en mensen, bij iedereen, bij wie iets in het leven moeilijk of lastig loopt, de basis niet stevig is. De basis aan het wankelen is, waardoor ze zich niet veilig voelen. Niet veilig in hun lichaam. En dus niet in de wereld. En als je je niet veilig voelt? Wat kun je dan? Dan kun je alleen maar alert zijn. Op je hoede.

Je lichaam staat in de overleefstand. Heeft stress. Is gespannen. Doet misschien zelfs pijn.
Je hersendelen maken geen connectie met elkaar. Je staat stil en komt niet vooruit.
Misschien ben je te veel op 1 ding gefocust. Misschien ben je compleet overweldigd door alles om je heen, waardoor er niks uit je handen komt. Je achterhersenen, je hersenstam, maakt overuren. Maar daardoor gebeurt er (te) weinig in de rest van je brein.

En hoe gaat t dan als je in deze situatie moet gaan leren? Dat kan gewoonweg niet. Je lijf en dus je hersenen moeten kunnen ontspannen, zich veilig voelen voordat je nieuwe informatie tot je nemen kan. En dat kan. Dat kan door prachtige, maar simpele oefeningen. Die zóveel doen met het lichaam. Die nieuwe patronen bouwen.

Patronen via het lichaam naar en in de hersenen. Patronen die stresserend herhaald worden. Waardoor er nieuwe verbindingen worden gelegd. Waardoor het lijf en de hersenen zich kunnen ontspannen. Waardoor je je veilig gaat voelen. Waardoor je beter contact kunt maken. Met jezelf en met de mensen en spullen om je heen. Waardoor je uiteindelijk ook beter kunt leren. Of nieuwe informatie tot je nemen kan. Tekst van collega Gaby Lawant uit Friesland.

Dit prachtige werk wil ik graag en met alle liefde doorgeven. Want nee, dit is niet alleen goed voor kinderen met special needs. Dit is voor iedereen. Iedereen die eens een beetje uit balans is. Iedereen die kinderen heeft. Iedereen die leerkracht is.

Iedereen die goed voor zichzelf wil zorgen. Gewoon voor iedereen❤️

No Comments Yet.

Leave a comment

LeerZorgGroei